Saturday, January 8, 2011

Οκτώ «φράχτες» και στρατόπεδα κατά της λαθρομετανάστευσης
«Τείχος» υποκρισίας στο καυτό μεταναστευτικό πρόβλημα, έχουν ανεγείρει τα τελευταία δέκα χρόνια τα πολιτικά κόμματα, φορείς, χώρες όπως η Τουρκία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει αφήσει την Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

"Η" 8/1


Toy Bασίλη Σ. Κανέλλη
«Τείχος» υποκρισίας στο καυτό μεταναστευτικό πρόβλημα, έχουν ανεγείρει τα τελευταία δέκα χρόνια τα πολιτικά κόμματα, φορείς, χώρες όπως η Τουρκία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει αφήσει την Ελλάδα μόνη της να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών, οι υποκριτές «εγκλωβίστηκαν» σε έναν φράχτη 12,5 χιλιομέτρων. Η συντριπτική πλειοψηφία των επικριτών του νόμου που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είδαν τον φράχτη και έχασαν το  δάσος των χιλιάδων μεταναστών που στην κυριολεξία έχουν μετατρέψει τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι». Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εκμετάλλευση αχρησιμοποίητων στρατοπέδων του υπ. Εθνικής Αμυνας τα οποία με κατάλληλη διαμόρφωση θα μετατραπούν σε εγκαταστάσεις Πρώτης Υποδοχής μεταναστών.
Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση για ημίμετρα και μπαλώματα. Είναι το ίδιο κόμμα το οποίο επί έξι χρόνια, όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτε για να ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα αλλά αντιθέτως προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά. Διέλυσε τις υπηρεσίες ασύλου, άφησε αφύλακτα τα σύνορα σε θάλασσα και στεριά, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων δόθηκαν χιλιάδες προσωρινές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς ανοίγοντας το δρόμο για να έρθουν περισσότεροι στη? Γη της Επαγγελίας.
Τα κόμματα της Αριστεράς δικαίως βγήκαν στην κυβέρνηση από? αριστερά μιλώντας για νέα τείχη του αίσχους που κτίζονται εν έτει 2011. Ωστόσο, δεν κατέθεσαν καμιά ουσιαστική πρόταση παρά μόνο γενικόλογες αναφορές για... τερματισμό των πολέμων στο Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.
Ενα μικρό χωριό κάθε μέρα
Την ίδια ώρα η κατάσταση στα σύνορα έχει γίνει εκρηκτική. Καθημερινά εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος 250 με 300 παράνομοι μετανάστες, ένα μικρό χωριό προστίθεται κάθε ημέρα στη χώρα μας. Τα κέντρα υποδοχής έχουν γεμίσει και η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο ως χώρα βασανιστών και απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των ξένων, ενώ οι Ευρωπαίοι υποκριτικά μας εγκαλούν πως δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Χιλιάδες ξένοι χωρίς χαρτιά γεμίζουν τους δρόμους της Αθήνας, το κέντρο έχει μετατραπεί σε γκέτο και ο φαύλος κύκλος της αδιαφορίας για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, μεγαλώνει. Ετσι, φτάσαμε στην πρόταση της κυβέρνησης για την κατασκευή φράκτη 12,5 χιλιομέτρων. Μια πρόταση που, όμως, αποτελεί ένα μικρό μέρος μιας συνολικής προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες για να καταλήξει στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει ο Χρ. Παπουτσής. Βασικός στόχος είναι να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, από την ώρα που θέλει ο ξένος να μπει στην Ελλάδα μέχρι τον... Αγιο Παντελεήμονα. Οι «φράχτες» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση είναι οι εξής:
Δημιουργία αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου σε όλη την επικράτεια. Θα αναλάβει να εξετάζει τάχιστα τα αιτήματα διεθνούς προστασίας, να συλλέγει πληροφορίες για τις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών, να χορηγεί τα απαραίτητα νομιμοποιητικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, να ενημερώνει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και γενικά να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί καθώς από το παρελθόν εκκρεμούν ήδη 45.000 αιτήσεις ασύλου.
Δημιουργείται στο υπουργείο Ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου που θα εξετάζει τις προσφυγές ξένων κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου.
Ιδρύεται αυτοτελής Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής η οποία θα διασφαλίζει την άρτια και άμεση υπαγωγή των παράνομων μεταναστών σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής. Θα γίνεται εξακρίβωση ταυτότητας, ιθαγένειας, καταγραφή και ενημέρωση αρχείων, ιατρικός έλεγχος και παροχή περίθαλψης, ενημέρωση για δικαιώματα και υποχρεώσεις, εντοπισμό όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ανήλικοι, γυναίκες, θύματα βασανιστηρίων). Θα υπάρχει κεντρική υπηρεσία, περιφερειακά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και κινητές μονάδες σε επιλεγμένες περιοχές. Οσοι ζητούν άσυλο θα πρέπει εντός 15 ημερών (συν 10 για εξαιρετικές περιπτώσεις) να έχουν απάντηση αλλιώς αυτόματα παίρνουν δελτίο αιτήσαντος ασύλου και παραπέμπονται σε μονάδες φιλοξενίας. Στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ουσιαστικά θα γίνεται η καταγραφή των παράνομων μεταναστών, ο διαχωρισμός τους, η προώθηση όσων αιτούνται άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία, η εξέταση της πιθανότητας επανεισδοχής τους σε χώρες με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις και η φιλοξενία των υπολοίπων στις εγκαταστάσεις των Κέντρων.
Σημαντικές είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται στην κοινοτική νομοθεσία που ενσωμάτωσε η Ελλάδα. Τέτοιες είναι η απέλαση, η επάνοδος των παράνομων μεταναστών στη χώρα καταγωγής, τη χώρα διέλευσης ή τρίτη χώρα. Η επιστροφή θα πρέπει να γίνεται 30 ημέρες από την απόρριψη αίτησης ασύλου ή τη μη ανανέωση παραμονής. Επίσης, η οικειοθελής αποχώρηση, ακόμη και με οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα, η απαγόρευση εισόδου.
Σύντομα θα γίνει ανακοίνωση πολύ σκληρών μέτρων για τους διακινητές παράνομων μεταναστών.
Μέτρα για ανάπλαση του κέντρου, απογκετοποίηση, καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων.
Δημιουργία φράχτη στον Εβρο ο οποίος θα έχει συρματοπλέγματα και θερμικές κάμερες.
Η χρήση πλωτών κέντρων υποδοχής θεωρείται ακριβή έτσι, με χθεσινή τροπολογία αποφασίστηκε η παραχώρηση στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές και βελτιώσεις των παραπάνω εγκαταστάσεων.

     512 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες πέρασαν την τελευταία τετραετία τα ελληνικά σύνορα
     146 χιλιάδες ξένοι πέρασαν το τελευταίο έτος, οι 50.000 έρχονταν από την Tουρκία και οι 43.000 πέρασαν από τον Eβρο
     450 χιλιάδες τουλάχιστον οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στην Eλλάδα
     50 χιλιάδες Πακιστανοί θέλουν να φύγουν οικειοθελώς από την Eλλάδα, αλλά η πρεσβεία του Πακιστάν εξετάζει 50 αιτήματα την εβδομάδα και εγκρίνει μόλις 11

ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Συρματοπλέγματα σε άλλες χώρες
Οι διαχωριστικοί φράχτες δεν είναι... ελληνική πατέντα καθώς τους έχουν χρησιμοποιήσει στις ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό, στην Ισπανία καθώς και στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου.
Οι ισπανικές αρχές κατασκεύασαν φράκτες στην αφρικανική ακτή που διαχωρίζουν τις ισπανικές πόλεις Θέουτα και Μελίγια από το Μαρόκο. Πρόκειται για διπλά συρματοπλέγματα με φυλάκια και περιπολίες, ενώ έχουν τοποθετηθεί υπόγεια καλώδια και αισθητήρες με προβολείς και ηχεία που μπαίνουν σε λειτουργία όταν εμφανίζονται παράνομοι μετανάστες. Το 2005 σημειώθηκε αιματοχυσία όταν μετανάστες μπήκαν στους δύο ισπανικούς φράκτες. Πολλοί βρέθηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών από Ισπανούς και Μαροκινούς στρατιώτες και υπήρξαν δεκάδες θύματα.
Φράκτης έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια στα σύνορα Αριζόνας - Μεξικού, αλλά οι παράνομοι μετανάστες συνεχίζουν να περνούν κατά χιλιάδες. Εχουν σημειωθεί κι εκεί σοβαρά επεισόδια με πρόσφατο το θάνατο 17χρονου που επιχείρησε να ανέβει στο συρματόπλεγμα και πυροβολήθηκε από συνοριοφύλακες. Ανάλογος φράκτης έχει στηθεί και στα σύνορα Ισραήλ - Αιγύπτου χωρίς, όμως, ικανοποιητικά αποτελέσματα.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.