Tuesday, August 2, 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΣΑ


πηγή / source


25 αφρικανικοί μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στη Λαμπεντούσα

  Δευτέρα 1 Αυγούστου  2011


Είκοσι πέντε πτώματα βρέθηκαν σε ένα σκάφος που μετέφερε 296 Αφρικανούς μεταναστες που απέπλευσε από τη Λιβύη και έφτασε στο σικελικό νησί της Λαμπεντούζα.
Λαμπεντούσα - νησί έχει δει μια τεράστια εισροή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική
Λαμπεντούσα - νησί έχει δει μια τεράστια εισροή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική
Είκοσι πέντε πτώματα βρέθηκαν σε ένα σκάφος που μετέφερε 296 Αφρικανών μεταναστών που απέπλευσε από τη Λιβύη και έφτασε στο νησί Λαμπεντούζα σήμερα, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές 
Οι μετανάστες στο πλοίο, σκοτώθηκ από αναθυμιάσεις κινητήρα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa .

Λιμενικοί είπαν ότι η αιτία θανάτου δεν ήταν αμέσως σαφης και ιατρικές εξετάσεις διενεργούνται...
Το σκάφος, που μεταφέρει κυρίως μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, άφησε τη Λιβύη πριν από τρεις ημέρες καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Βόρεια Αφρική κι έχουν κατέπλευσε στην Ιταλία με ξεχαρβαλωμένος βάρκες τους τελευταίους μήνες.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει πει ένας στους 10 μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν την  σύγκρουση στη Λιβύη από τη θάλασσα είναι πιθανό να πνιγούν ή να πεθάνουν από την πείνα ή εξάντληση σε άθλιες συνθήκες κατά τη διάρκεια της διέλευσης.
Συγκρούσεις στο Μπάρι
 Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο  συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ κοντά σε ένα κέντρο μεταναστών στη νότια ιταλική πόλη Μπάρι σε μια διαμαρτυρία που άφησε δεκάδες ελαφρά τραυματίες.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μεταλλικές ράβδους σε γραμμές της αστυνομίας, και πυρπόλησαν μια εγκατάσταση στα περίχωρα του Μπάρι.
Η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά, πυροβόλησε στον αέρα και 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Οι εξεγερμένοι μπλοκάραν μια κύρια οδική αρτηρία και σιδηροδρομικές γραμμές για αρκετές ώρες, διαταράσσοντας τις περιφερειακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. 
Τοπικοί αξιωματούχοι αργότερα παρενέβησαν και έπεισαν τους διαδηλωτές να παραιτηθουν αφου υποσχέθηκαν να ανταποκριθουν στα αιτήματά τους έως την επόμενη Τετάρτη. 

    Εξέγερση λαθρομεταναστών στη νότια Ιταλία

    Μετανάστες έκλεισαν για αρκετές ώρες ένα δρόμο και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου κοντά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μπάρι, στην νότια Ιταλία, με αίτημα να τους δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ προκλήθηκαν και συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 35 άνθρωποι, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
    Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται κυρίως αστυνομικοί, αλλά και περαστικοί οι οποίοι χτυπήθηκαν από τις πέτρες που πέταξαν οι μετανάστες, που επιτέθηκαν και σε ένα λεωφορείο που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Il Corriere della Sera.
    Οι εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σιδηρόβεργες, έκλεισαν με μεγάλες πέτρες τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου και άναψαν φωτιές κατά μήκος του. Περίπου 30 από αυτούς συνελήφθησαν.
    Η κυκλοφορία των τραίνων σταμάτησε, ενώ τα δρομολόγια πολλών τοπικών τραίνων πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση ή ακυρώθηκαν. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στα μέσα του απογεύματος .
    Οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν στις αρχές του απογεύματος μετά τη γραπτή δέσμευση του αντινομάρχη του Μπάρι ότι θα απαντήσει στα αιτήματα που διατύπωσαν οι μετανάστες μέχρι την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο.
    Ο Μαντοβάνο πάντως ζήτησε “να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον όσων κριθούν ένοχοι γι’ αυτές τις πράξεις”.
    Ο Φάμπιο Ρίτσιο, γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά και κυβερνητικού συμμάχου του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε από τη μεριά του “να ζητηθεί από την εισαγγελία να διεξάγει ενδελεχή έρευνα και να προχωρήσει σε απελάσεις”.
    Αντίθετα η γερουσιαστής του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζα Καλιπάρι ζήτησε από “την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της και να υιοθετήσει μέτρα που θα είναι πιο λογικά και που θα σέβονται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα”. “Το να κρατούνται αθώοι στη φυλακή είναι απαράδεκτο”, υπογράμμισε.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.