Monday, February 28, 2011

ΛΙΒΥΗ-ΚΡΗΤΗ, ΑΞΟΝΑΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ





Τις καλύτερες των εντυπώσεων και μόνο θετικά σχόλια σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η επιτυχής υλοποίηση της γιγαντιαίας επιχείρησης επαναπατρισμού των πρώτων 4.800 από τους περίπου 15.000 Κινέζους και εκατοντάδες άλλους Ασιάτες και Ευρωπαίους που καθημερινά “δραπετεύουν” από τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω τις δουλειές που έκαναν ως υπάλληλοι και επιχειρηματίες για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ χθες επικρατούσε αναβρασμός για την υποδοχή, τον έλεγχο και την ασφαλή μετάβαση σε ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου των πρώτων 4.800 Κινέζων, που έφτασαν στο λιμάνι της πόλης με δυο πλοία της ΑΝΕΚ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στα πρόσωπά τους ήταν έκδηλη η κούραση και η απογοήτευση για όσα έζησαν. Αλλά και η ανακούφισή τους, αφού μπορούσαν πλέον να χαμογελούν με ικανοποίηση μετρώντας από τώρα και μετά λίγες μόνο ημέρες ξέγνοιαστης παραμονής στην Κρήτη, μέχρι να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα τσάρτερ από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και να επιστρέψουν στη χώρα τους, για να ξαναδούν από κοντά τα σπίτια και τις οικογένειές τους…
Ικανοποίηση πρέσβη
«Οι καλύτεροί μας φίλοι»… Έτσι αποκάλεσε τους Κρητικούς και γενικότερα τους Έλληνες ο πρέσβης της Κίνας Λούο Λινκουάν στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη βλέποντας πόσο άψογα έδρασαν οι κρητικές Αρχές, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμότερες ευχές της κινεζικής κυβέρνησης. Οι στιγμές που έζησε χθες η Κρήτη δεν είχαν προηγούμενο, ενώ τα πλάνα των τηλεοπτικών σταθμών και τα φλας των φωτογράφων από πολλές χώρες του κόσμου και βεβαίως και της Κίνας μετέφεραν παντού τις εικόνες αυτές, προκαλώντας θετικά σχόλια για την οργάνωση και τη φιλοξενία που επέδειξε η Κρήτη. Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά επίσης και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού της χώρας μας, με τις αστυνομικές και τις υγειονομικές Αρχές, φυσικά και το Στρατό, το Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία να παραμένουν σε επαγρύπνηση, επιφυλακή και δράση, μέχρι να απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος ξένος ή Έλληνας, εγκαταλείποντας με ασφάλεια το μέτωπο του πολέμου.
Έπεται συνέχεια
Στο μεταξύ για τη Λιβύη αναχώρησε αργά χθες το μεσημέρι και το πλοίο των Μινωικών Γραμμών «Knossos Palace», το οποίο θα μεταφέρει γύρω στους 3.000 επιβάτες με ενδιάμεσο σταθμό επαναπατρισμού τους τη Μάλτα. Στην Κρήτη πρόκειται να φτάσουν σήμερα με το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ περίπου 3.000 Βρετανοί από τη Λιβύη, με τελικό προορισμό τη Μ. Βρετανία. Για το λόγο αυτό βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο η πρόξενος της χώρας τους από τη Ρόδο, προκειμένου να διευθετήσει όλες τις λεπτομέρειες για την εδώ διαμονή και τον επαναπατρισμό τους.
Στο μεταξύ τα δύο πλοία της ΑΝΕΚ που μετέφεραν τον κόσμο από τη Λιβύη χθες απέπλευσαν ξανά για το λιμάνι της Βεγγάζης. Θα χρειαστούν άλλες 14 ώρες ταξιδιού μέχρι να φτάσουν, συν άλλες 4 με 5 ώρες για να επιβιβαστούν και άλλοι ξένοι και Έλληνες προκειμένου να μεταφερθούν και εκείνοι με ασφάλεια στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Το λιμάνι του Ηράκλειο αλλά και ολόκληρη η Κρήτη έζησε ιστορικές στιγμές χθες από τις 2 το μεσημέρι, όταν άρχισαν να αγκυροβολούν τα πλοία της ΑΝΕΚ μεταφέροντας τους 4.800 Κινέζους, Ασιάτες και Ευρωπαίους – ανάμεσα στους οποίους και δεκάδες Έλληνες – που μπόρεσαν με τη βοήθεια της χώρας μας και τη συνεργασία της με την Κίνα και τις άλλες χώρες που ζήτησαν τη βοήθειά μας να δραπετεύσουν κυριολεκτικά από την κόλαση του εμφυλίου της Λιβύης.
Το πρώτο πλοίο που έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν το «
Hellenic Spirit», το οποίο και μετέφερε 1.973 Κινέζους και 53 Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων ήταν και 46 Έλληνες. Από το ίδιο πλοίο αποβιβάστηκαν όμως και 9 επιβάτες από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη). Μετά από λίγα λεπτά έφτασε και το δεύτερο πλοίο της ΑΝΕΚ, το «Olympic Champion», που μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.
Από χθες το βράδυ ξεκουράζονται σε έντεκα ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου όλοι οι ξένοι υπήκοοι, που οδηγήθηκαν σε Αμμουδάρα, Μάλια, Σταλίδα και Χερσόνησο, στις μονάδες που άνοιξαν εκτάκτως και προετοιμάστηκαν με ρυθμούς εξαιρετικά γρήγορους προκειμένου να τους υποδεχτούν και να τους φιλοξενήσουν. Όπως ενημέρωσε τη “Ν. Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Κρήτης Θεόδωρος Μυλωνάκης, οι ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν για την υποδοχή και διαμονή των Κινέζων είναι στην Αμμουδάρα το “
Marillena Beach” και το ξενοδοχείο “Απολλώνια”. Στις Γούβες το “Couves Park” και το “Μάγδα”. Στα Μάλια το “Sirens Beach”. Στη Χερσόνησο το “Cactous Beach”, το “Stergios”, το “Mediterraneo” και το “Star Beach”. Και στη Σταλίδα το “Cactous Royal” και “Anthousa Beach”.
Απόλυτη ασφάλεια
Όλα τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και σε θάλασσα και αέρα, με “το μάτι” των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, ήταν κάτι παραπάνω από αυστηρά. Οι Κινέζοι αποβιβάζονταν για αρκετές ώρες καθώς η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Από τη στιγμή που τα καράβια έδεναν στο λιμάνι του Ηρακλείου, χρειαζόταν αρκετή ώρα για τον έλεγχο των διαβατηρίων και στη συνέχεια ξεκινούσε το δεύτερο στάδιο του σχεδίου, για την τακτοποίησή τους προς τα ξενοδοχεία που έχουν οριστεί σε διάφορες περιοχές του νομού, προκειμένου να τους φιλοξενήσουν για όσες μέρες χρειαστεί να παραμείνουν στον τόπο μας. Στο λιμάνι ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και οι υγειονομικές Αρχές, με το ΕΚΑΒ στην πρώτη γραμμή, παραλαμβάνοντας αμέσως τρεις ελαφρά ασθενείς με κινητικά προβλήματα, ενώ ισχυρή ήταν και η δύναμη της Αστυνομίας. Η παραμονή των Κινέζων στο Ηράκλειο θα διαρκέσει περίπου από πέντε μέχρι δέκα μέρες, ώστε να μπορέσει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να λειτουργήσει με τις πτήσεις τσάρτερ που θα χρειαστούν για να ταξιδέψουν προς τη χώρα τους. Για λόγους ασφαλείας, μάλιστα, η Κίνα ζήτησε να μην ταξιδέψουν προς Χανιά αλλά να παραμείνουν μέχρι και να “πετάξουν” προς Πεκίνο όλοι οι Κινέζοι στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου.
Επαναπατρισμός Ελλήνων
Χθες εξάλλου, τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τις πόλεις Τρίπολη και Σάμπχα της Λιβύης. Στα αεροσκάφη επέβαιναν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται στη Λιβύη. Η επιχείρηση βρισκόταν ως αργά χθες σε εξέλιξη. Επίσης, λίγες ώρες πριν είχε αναχωρήσει από την Κρήτη η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.
Τα πλοία
Από το λιμάνι της Βεγγάζης απέπλευσε χθες το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ, με προορισμό το λιμάνι της Σούδας. Στη Βεγγάζη αναμένεται και το «Νήσος Ρόδος» της Hellenic Seaways, ενώ το «Hellenic Spirit» απέπλευσε ξανά από το Ηράκλειο, με προορισμό τη Βεγγάζη. Οι λιγοστοί Έλληνες που παρέμειναν στη Βεγγάζη μαζεύονται στα σπίτια τους, στο προξενείο της Σουηδίας και σε μία εταιρεία σουηδικών συμφερόντων για να παρακολουθήσουν κανάλια της δορυφορικής τηλεόρασης από τα οποία ενημερώνονται, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα στην Ελλάδα.
Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της άφιξης στο λιμάνι του Ηρακλείου των πρώτων πλοίων που μεταφέρουν ξένους από τη Λιβύη ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης ανάφερε:
«Ήδη αφίχθησαν από τη Λιβύη τα πρώτα πλοία που θα μεταφέρουν 13.000 περίπου ξένους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπηκόους Κίνας, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή λόγω των μεγάλων κοινωνικών εντάσεων που κυριαρχούν στη Λιβύη.
Στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την υποδοχή και ασφαλή μεταφορά τους στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα φιλοξενηθούν, τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής δημοκρατίας, Αρχές αλλά και απλοί πολίτες με τη γνωστή εγκαρδιότητα και φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους Κρητικούς. Αναμένονται κι άλλες αφίξεις στο Ηράκλειο από τη Λιβύη, για τις οποίες έχουν επίσης ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες, τόσο της άφιξης όσο και της υποδοχής και διαμονής των επιβατών τους στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.
«Δεν είναι μόνο μια μικρή ανάσα για την τοπική οικονομία, και τα ξενοδοχεία – έστω και υπ’ αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο κ. Κουράκης, «αλλά και μια ευκαιρία για να καταστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο, τη συμπεριφορά και τις ποιοτικές μας υπηρεσίες εν δυνάμει πρεσβευτές του Ηρακλείου, της Κρήτης και του πολιτισμού της σε μια τόσο μεγάλη αγορά όπως η κινεζική».
Νωρίτερα τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα Λούο Λι υποδέχτηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης, όπου συζητήθηκε αναλυτικά η επιχείρηση που έχει στηθεί για την υποδοχή των χιλιάδων Κινέζων που καταφθάνουν στο νησί με επιβατηγά πλοία από τη Λιβύη. Ο πρέσβης της Κίνας μίλησε με θερμότητα για τη χώρα μας και την Κρήτη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα είναι ο καλύτερός μας φίλος. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) βοήθειά σας θα αφήσει μια σημαντική ρίζα στην κινεζική ιστορία», υπογράμμισε, παρουσία του στρατιωτικού ακολούθου κ. Λι και Κινέζων δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης.
«Φίλοι στα δύσκολα»
Ο πρέσβης της Κίνας με ιδιαίτερα θερμότητα, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη σημείωσε ότι «στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι», ενώ θυμήθηκε τη σημαντική και πάλι βοήθεια της χώρας μας το 1997, όταν είχαν σημειωθεί αναταραχές στην Αλβανία. Τότε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Κινέζος πρέσβης, είχε στείλει μια φρεγάτα η οποία και παρέλαβε τους Κινέζους πολίτες από τη σπαρασσόμενη Αλβανία.
Ιστορικοί δεσμοί
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη η χώρα μας και η Κρήτη ανταποκρίνονται και πάλι, προκειμένου οι Κινέζοι πολίτες που καταφθάνουν με τα επιβατηγά πλοία να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον, έως ότου επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ο Κινέζος πρέσβης σημείωσε παράλληλα ότι τα τελευταία 24ωρα η χώρα μας και η Κρήτη αποτελούν την πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας, όπως είναι το δορυφορικό ενημερωτικό δίκτυο
CCTV, που έχει στείλει ήδη δημοσιογράφους στο νησί μας καλύπτοντας το γεγονός της άφιξης των Κινέζων πολιτών.
neakriti.gr

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.