Monday, March 14, 2011

ΣΥΝΟΡΑ@FRONTEX



Ενστάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα από τα ελληνο-τουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο εξέφρασαν Γερμανοί αστυνομικοί που συμμετέχουν στην δύναμη ταχείας επέμβασης της FRONTEX που περιπολεί στη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» οι Γερμανοί αστυνομικοί καταγγέλλουν πως ασκείται βία στους μετανάστες προκειμένου να αποτραπεί η είσοδός τους στο ελληνικό έδαφος.

Όπως αναφέρει, δε, το δημοσίευμα, περιέγραψαν περιστατικά όπου οι μετανάστες εκδιώχθηκαν με πυροβολισμούς ακόμα και μέσα σε ναρκοθετημένες περιοχές. Επίσης, συμπληρώνουν, ότι όσοι συνελήφθησαν μεταφέρθηκαν με οχήματα χωρίς παράθυρα και καθίσματα σε μέρη όπου ανακρίνονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες. Παράλληλα οι συνθήκες υγιεινής, λένε, εκεί ήταν τόσο άσχημες που οι υπάλληλοι είχαν μαζί τους μάσκες προσώπου και γάντια.

Μάλιστα ο επικεφαλής των Γερμανών αστυνομικών ζήτησε οι άντρες του να μην συμμετέχουν πια σε τέτοιες επιχειρήσεις αφού αντίκεινται στο γερμανικό Δίκαιο. Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ταξίδεψαν στην Ελλάδα και τόνισαν πως «η Γερμανία παρακολουθεί την εξέλιξη με ανησυχία και ζήτησε από την Ελλάδα να βελτιώσει την κατάσταση των προσφύγων».

Πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο οι Γερμανοί αστυνομικοί όσο και οι Ολλανδοί συνάδελφοι τους έχουν εκδηλώσει σε Έλληνες αξιωματούχους τις «ευαισθησίες» τους σε ότι αφορά την εφαρμογή της «αποτροπής» της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα.

Μάλιστα έχουν πει πως δεν θα πρέπει να εμποδίζεται η πρόσβαση στη χώρα μας αλλά αφού εισέλθουν να περνούν από «συνέντευξη» και εφόσον πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας.

Πάντως, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ουδέποτε έθεσαν ζήτημα αποχώρησης τους από την δύναμη της FRONTEX.

ΤΟ ΒΗΜΑ

αναδημοσίευση απο εδω

Στον Έβρο 175 συνοριοφύλακες της Frontex

Οι «λαγοί», όπως αποκαλούνται λόγω της κωδικής ονομασίας τους (RABIT= Rapid Border Intervention Team), θα περιπολούν στην παρέβρια περιοχή μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις για να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης

Στον Έβρο αναπτύσσονται από σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου, υπό ελληνική διοίκηση, οι 175 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX).

Θα προηγηθεί ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές κατά την άφιξη τους, επιτόπου, στην περιοχή της Ορεστιάδας, για τις προβλέψεις της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την παράνομη μετανάστευση, για νομικά θέματα (χρήση όπλων, χειροπέδηση, καθεστώς συλλήψεων κ.ά.), καθώς και για το γεωγραφικό ανάγλυφο των 12,5 χιλιομέτρων, στο οποίο τις επόμενες ημέρες θα αναπτύξουν τη δράση τους.

Οι «λαγοί», όπως αποκαλούνται λόγω της κωδικής ονομασίας τους (RABIT= Rapid Border Intervention Team), θα περιπολούν στην παρέβρια περιοχή μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις για να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες θα τελούν υπό τον έλεγχο και το συντονισμό της ελληνικής διοίκησης, θα φέρουν τα διακριτικά των χωρών τους και οπλισμό, τον οποίο θα χρησιμοποιούν μόνο για αυτοάμυνα. Οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης της Frontex θα κινούνται στις προκαθορισμένες περιοχές που έχουν συμφωνηθεί στο καταρτισθέν επιχειρησιακό πλάνο.

Η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη των RABIT, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

«Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί ευρωπαϊκό συντονισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το θέμα τα παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. «Η ανάπτυξη, λοιπόν, των μονάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στον Έβρο», σημείωσε, «φέρνει την Ευρώπη στα σύνορά της. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που επετεύχθη. Από εκεί και πέρα, στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, στις χώρες που αποτελούν αφετηρία των μεταναστευτικών ροών, όπως επίσης και στην Τουρκία, από την οποία περιμένουμε περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του διεθνούς κυκλώματος των διακινητών που εμπορεύονται την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή»

Δημόσιες ευχαριστίες
εξέφρασε ο αρμόδιος
υπουργός Προστασίας
του Πολίτη Χρ. Παπουτσής

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ;


Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, για την ανακοίνωση της αρμόδιας για τα θέματα μετανάστευσης, Επιτρόπου της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ, σχετικά με την παράταση της αποστολής των συνοριοφυλάκων του Frontex στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, μέσω της επιχείρησης «Ποσειδών».

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπουτσής, με παρέμβασή του στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες (24.2.2011), είχε επισημάνει την ανάγκη επιχειρησιακού ανασχεδιασμού του Frontex, ενώ, προηγουμένως, με επιστολή του (7.2.2011) προς την κ. Μάλμστρομ αλλά και τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex κ. Ίλκα Λαϊτίνεν, είχε ζητήσει την ενίσχυση υπό τον Frontex επιχειρήσεων στα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας λόγω και των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική.

«Για μια ακόμη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω δημοσίως τις ευχαριστίες μου για το αμείωτο ενδιαφέρον της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και όλων των κρατών μελών, που συνεχίζουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός για να τονίσει στη συνέχεια:

«Στις 8 Δεκεμβρίου του 2010 με την ανάπτυξη των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης (Rabit) του Frontex και στα χερσαία σύνορά μας, η Ευρώπη απέδειξε εμπράκτως ότι είναι παρούσα για να συνδράμει τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας».

αναδημοσίευση απο εδω

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.